Forside > Boligpolitik, Mogens Glistrup > Lejeværdi af egen bolig

Lejeværdi af egen bolig

29. september 2010

Lejeværdi af egen bolig

Finansminister Poul Møller fra det konservative folkeparti blev af sine nationaløkonomer bildt ind, at parcelhusstigningen kunne tøjles, hvis man satte lejeværdien op. Så ville folk ikke betale så meget, når de skulle købe hus.

Den 8. december 1969 stod Møller på folketingets talerstol. Han fik det dengang så føjelige gammelpartiting til enstemmigt at vedtage at alle, der købte hus efter den dag skulle belastes med ekstra lejeværdi. Hvad de tabte herved, ville de vinde ind ved at få deres hus billigere.

Betragtningen holdt ikke i det levende liv. Derfor er der al mulig grund for at ophæve strafforanstaltningen over for de familier, der har købt hus efter 1969.

Den 31. januar 1979 sagde Møllers efterfølger, Anders Andersen fra Venstre, Danmarks liberale Parti, imidlertid, at nu skal også husejere fra før 9. december 1969 betale den ekstra høje lejeværdi. Hans ræsonnement var typisk for ministrene, der er i en presset situation, fordi de mangler mange penge i statskassen på grund af eget fråseri. Han sagde nemlig, at sådanne husejere blot må tænke på, at de i årevis har haft fordel af en lav lejeværdisats.

Da Poul Møllers parti – til stor fornærmelse hos Poul Schlüter og partiets andre ledere – ikke har fået lov til at komme med på ministertaburetterne denne gang, kan det konservative Dagens Nyt spydigt kommentere: ”Holdninger er klar: Vælger regeringen at forhøje indkomstskatten med 40 %, kan ministeren blot sige: Nå, ja, men så glæd jer over, at i hidtil har haft så lave skatter”.

Det kan selvfølgelig være nok så underholdende med dette ping-pong-spil mellem VK’ere. Det korte i det lange er imidlertid, at hundredtusindvis af familier nu skal til, hver, at betale en betydelig ekstraskat.

Lejeværdien for 1980 bliver 1,7 % af 135 % af 16. almindelige vurdering. Er den på 675.000 kroner, bliver der som følge af Anders Andersens usmagelige fidus tale om en merlejeværdi på 2.000 kroner. Det betyder oftest er merskat på cirka 1.250 kroner.  For at kunne betale det, må man tjene 3.300 kroner ekstra, idet der af en sådan ekstraindtægt går cirka 2.050 kroner til indtægtsskat.

Med andre ord: De første 275 kroners lønforhøjelse om måneden går bare til at dække Anders Andersens påfund.

Fremskridtspartiet stiller naturligvis ændringsforslag om, at det er husejerne fra efter 8. december 1969, der skal ned på niveauet for de ældre husejere. De har jo i årevis både måttet lide under den høje lejeværdi og måttet betale toppris for deres huse, fordi 1970´ ernes folketingsflertal ikke har evnet at tøjle inflationen og fordi 1969-folketinget ikke kunne gennemskue, at de ministerielle nationaløkonomiers påstande var virkelighedsfjernt skrivebordsfantasi.

Måske vil nogen synes, at 675.000 kroner i ejendomsskyld da nærmest er en millionærvilla.

Sandheden er imidlertid den, at det er svært at finde en byggegrund i hovedstadsområdet til billigere pris end 250.000,00 kroner.

Hvis man bare vil bygge 100 kvadratmeter, må man regne med, at håndværkerudgifter, omkostninger o.s.v. løber op i 300.000,00 kroner.

Dertil kommer så kurstab, der med de nuværende obligationskurser for et normalt prioriteret hus meget let kan være 180.000,00 kroner således, at anskaffelsesprisen for et nyt familieparcelhus uden spor overdrivelse i Københavns omegn, hvor der immervæk bor cirka 30 % af landets parcelhusejere bliver i alt 730.000,00 kroner.

Slagspriserne på ældre huse afhænger selvsagt af anskaffelsespriserne for nyopførte ejendomme, og ejendomsskyldsværdierne følger med disse salgspriser.

Der vil ikke gå mange år, før københavnerniveauet som sædvanlig breder sig ud over hele landet, men til den tid er det for sent at beklage sig over de høje lejeværdipriser, hvis Anders Andersen opnår folketingsflertal her i foråret 1979 for sine skatteforhøjelsesbestræbelser.

Mogens Glistrup

Må citeres med fuld kildeangivelse:

Fremskridt nr. 3 / 7. årgang / 19. februar 1979

Reklamer
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. 8. november 2011 kl. 08:44
  2. 1. august 2013 kl. 13:26
Der er lukket for kommentarer.
%d bloggers like this: