Forside > Erhvervspolitik, Skat og afgifter, Uncategorized > Sit fædreland skylder man alt

Sit fædreland skylder man alt

10. januar 2010

Sit fædreland skylder man alt

For at hjælpe sig egen søn i gang med egen virksomhed købte en far en minoritetsaktiepost på 500.000 kr. aktier i det nystartede selskab. Købet skete til parikurs. Aktiemajoriteten lå og ligger stadig hos sønnen. Siden selskabets start for 20 år siden er det gået godt, og det har været muligt at udlodde udbyttet af aktierne med 6 % af pålydende værdi.

Sådan begyndte en historie fra det virkelige liv, som fortælles i Industrirådets blad Dansk Industri. Aktierne noteres ikke på Børsen. Derfor har skattevæsenet fastsat en kurs på dem til brug ved beregning af formueskat. Denne kurs er 1300, og den har skattevæsenet hidtil ikke villet fravige. Resultatet er, at den omtalte far hvert år må skaffe ca. 100.000 kr. for at betale differencen mellem aktiernes afkast og formueskatten. Det er i længden hverken morsomt eller billigt.

Men efter de gældende skatteregler har aktionæren ikke råd til at sælge aktierne, uanset om han sælger dem til sønnen eller til fremmede , og han kan heller ikke forære dem til en fond.

I sin kvide foreslog han sin advokat, at han kunne forære sine aktier til skatteministeren (Mogens Lykketoft, A, red.), men en sådan gave ville øge ministerens indkomstskat med 3,9 millioner kr. samtidig med, at giveren skulle udrede 3 millioner kr. i særlig indkomstskat.

Mandender hjalp en ny virksomhed i gang sidder altså stadig i en skattefælde. Han har hverken råd til at beholde sine aktier eller skille sig af med dem.

Fremskridtspartiet og

Erhvervsbladet

Må citeres med fuld kildeangivelse:

Fremskridt nr. 23 / 9. årgang / 19. juni 1981

%d bloggers like this: