Forside > Folkestyre/demokrati, Mogens Glistrup, Socialdemokratiet, Uncategorized, Venstre > Medlemmerne udvandrer fra gammelpartierne

Medlemmerne udvandrer fra gammelpartierne

5. januar 2009

Medlemmerne udvandrer fra gammelpartierne


Landsmødeberetningerne fortæller om, hvordan gammelpartiernes vælgerforeningssystem i disse år øver mindre og mindre tiltrækning.


Socialdemokratiet er således fra slutningen af 1968 og til slutningen af 1972 gået tilbage fra ca. 180.000 til ca. 160.000 medlemmer.


For Venstre er situationen den, at man ved slutningen af 1968 havde ca. 141.600 medlemmer. Et år senere ca. 128.600 medlemmer, der i 1971 blev til 119.000 og i 1972 til 114.300. Udviklingen vil muligvis nu vende, men det er til en vis grad et optisk bedrag, idet man har slettet medlemsaldersgrænsen på 18 år. Principielt er der vel ingen grund til at pege fingre ad Venstre, fordi de nu til partiarbejdet søger at få kontingenter ind også fra spæd- og skolebørn, men man skal blot huske, at der er sket denne ændring, hvis Venstre om et års tid kommer og siger, at nu har de medlemsfremgang.


Mange reelle muligheder

Ekstra Bladet gjorde et stort illustreret forsidenummer ud af, at der har været en hund blandt Venstres medlemmer. Ved nærmere eftertanke er der vist ikke noget særligt dadelværdigt heri. Politiske partiers funktion er at sørge for, at vælgerne på valgdagen har så mange reelle muligheder at vælge imellem som muligt og klar og præcis besked om, hvad de enkelte partier vil gennemføre, hvis vælgerne giver styrke til det. For at fremskaffe dette grundlag, må der penge til i partiarbejdet. Om nogen, der vil yde bidrag til et bestemt partis arbejde, vil gøre dette ved at tegne et medlemskort for sin hund eller følge andre fremgangsmåder er vist særdeles uskyldigt.


Mogens Glistrup

Må citeres med fuld kildeangivelse:

Fremskridt nr. 8 / 1. årgang / 15. oktober 1973

Reklamer
%d bloggers like this: