Forside > Politiske "ben" og skandaler, Venstre > Så er der frit slag for hemmeligt bengnaveri

Så er der frit slag for hemmeligt bengnaveri

26. august 2008

Så er der frit slag for hemmeligt bengnaveri

Henning Christophersens (V) sidste gave til sine politiske pampervenner, bengnaveri uden kontrol, kan koste landets skatteydere dyrt.

Enhver dansk minister kan i fremtiden nedsætte alle de udvalg og kommissioner bestående af familie, venner, bekendte og politiske rygklappere han lyster. Ingen skal mere spørges om lov. Blot de samlede økonomiske udgifter holdes indenfor ministeriets fastlagte budgetter.

Den genistreg – nogle vil nok mene svinestreg – er en af den nu heldigvis forhenværende finansminister Henning Christophersens sidste gaver til sine politiske pampervenner.

Der er, kort sagt, åbnet op for nærmest uhæmmet hemmeligt, politisk bengnaveri i dagens Danmark.

Kontrollen tryllet væk
Tidligere har alle nye kommissioner og udvalg skullet godkendes af både Folketingets finansudvalg og Statens Lønningsråd. Med Henning Christophersens såkaldte budgetreform, som blev vedtaget i Folketinget inden sommerferien, er den slags “offentlige” kontrolforanstaltninger tryllet pist væk. Fremover skal udnævnelser og fastansættelse af vederlag kun runde den pågældende ministers skrivebord.

Ingen andre skal mere informeres, spørges om lov eller godkende noget som helst. Alt kan ske i allerdybeste hemmelighed, skjult for alle “uvedkommende” øjne.

Eneste betingelse er som nævnt, at udgifterne holdes indenfor de fastlagte rammer. Men også her hjælper Christophersen-reformen godt til. De enkelte ministre kan nemlig nu selv ændre på visse konti, blot ministeriets samlede rammebevilling ikke overskrides. (Og også det har vi jo set grelle eksempler på, som alligevel ikke tages alvorligt. Jævnfør trafikministerens postskandaleoverskridelser).

Over 20 millioner kr. om året
At det ikke er småpenge, der hvert år hældes ud til bengnaveri, vidner den kendsgerning om, at der allerede på nuværende tidspunkt udbetales omkring 20 millioner kr. om året i såkaldt vederlag. Hvor stort beløbet vil blive fremover, vil det, som anført, blive mere og mere vanskeligt at kontrollere.

Med det ny hemmelighedskræmmeri vil ministrene og deres topembedsmænd få kronede dage. Slut med kontrollen fra finansudvalget og lønningsrådet, slut med nærgående spørgsmål i Folketinget. Og masser af flotte gaver til vennerne i form af fedt bengnaveri.

Og regningen?

Ja, den adresseres som sædvanlig til skatteyderne.

T.  Zinglersen

Må citeres med fuld kildeangivelse:

Fremskridt nr. 37 / 12. årgang / 26. oktober 1984

Reklamer
%d bloggers like this: