Forside > Politiske "ben" og skandaler > Auken og renterne

Auken og renterne

25. august 2008

Auken og renterne


Hele sagen har fået nyt perspektiv, skriver partiet Venstres pressetjeneste.


Andre end Fremskridtspartiets folketingsgruppe er på sporet af den lidet flatterende rolle som den socialdemokratiske formand Svend Auken har spillet i rente-million-skandalerne, dels på området A-kasse-dagpengene / Arbejdernes Landsbank, dels med hensyn til pengestrømmen mellem Arbejdsmarkedets Feriefond og Dansk Folkeferie.


Således behandler Venstrepressens Bureau, som er partiet Venstres pressetjeneste, sagen i en leder.


Her citeres fra Horsens Folkeblad:

“Dagpengeskandalen, hvori tidligere arbejdsminister Svend Auken spiller en lidet smigrende hovedrolle, har fået en ny dimension. Efter hovedrolle-indehaverens rente-passivitet, der kom til at koste skatteyderne trecifrede millionbeløb, der for hovedpartens vedkommende kom Arbejdernes Landsbank til gode, kan betragtes i et nyt perspektiv.


Svend Aukens tilsyneladende fuldstændige mangel på rente-bevidsthed viser sig at være atypisk for ham. Tværtimod har han været meget rentebevidst, når det drejede sig om penge, statskassen skulle udbetale til “vennerne”.


Disse er denne gang ikke fagforeningerne eller deres bank, men den i tiden så meget omtalte Arbejdsmarkedets Feriefond, der stort set kun har fungeret som transitstation for de rare millionbeløbs viderebringelse til Dansk Folke-Ferie. Gennem finansudvalget fik SvendAuken, i 1980 forhøjet renten på feriepenge-indbetalingerne. Det betød en ekstra årlig renteudgift for staten på 90 millioner kroner.


Det belaster naturligvis ikke Svend Aukens sag, der fortsat ligger og simrer i Folketingets udvalg for forretningsordenen, efter at kommissionsdomstolen krystalklart har gjort ham til hovedskyldner. Fremskridtspartiet har krævet Auken for en Rigsret. Det kan der nok ikke opnås enighed om. Han er jo immervæk Socialdemokratiets næstformand og politiske ordfører. Men selv om de nye oplysninger ikke føjer noget nyt til den i forvejen så omfattende dagpengeskandale, sætter den alligevel den tidligere arbejdsministers transaktioner i et nyt lys.


Forvaltningsrets-ekspert, professor dr. jr. Bent Christensen siger til Berlingske Tidende, at Aukens fremgangsmåde til at skaffe feriefonden flere penge næppe ville holde i dag. Nu kunne han nok ikke klare denne lille affære bare ved hjælp af et aktstykke til Finansudvalget.


Efterhånden står det krystalklart, at Svend Auken har været sine venners ven, mens han sad på administrationsapparatet. Ikke sært, at hans kandidatur inden for Socialdemokratiet altid har fået fagbevægelsens opbakning”.


Fremskridtspartiet og

Horsens Folkeblad

Må citeres med fuld kildeangivelse:

Fremskridt nr. 8 / 14. årgang / 28. februar 1986

Reklamer
%d bloggers like this: