Forside > Den offentlige sektor, Socialdemokratiet, Venstre > Professor Parkinson: Der ødsles og bureaukratiet vokser

Professor Parkinson: Der ødsles og bureaukratiet vokser

11. august 2008

Professor Parkinson:


Der ødsles, og bureaukratiet vokser


Professor C. Northcote Parkinson, ham med Parkinsons lov, har i sommer besøgt Danmark. Det har fået Aktuelt (vi må håbe socialdemokrattoppene læser det blad) til at gengive Parkinsons seks regler for, hvordan bureaukratiets vækst kan kontrolleres. Fremskridt bringer her regel nr. 5 og 6:


Regel nr. 5 går ud på at indkalde midlertidigt personale til at imødegå en hvilken som helst krise. Den lyder: “Udnævn ikke en heltids person til et deltids job”.


De fleste slags arbejde er underkastet sæsonsvingninger.


Kontoret har travlt i en periode og slapper af i en anden. Det er fristende at have tilstrækkeligt personale til at klare spidsbelastningen, hvilket betyder, at man er overbemandet i perioden, da man tager den med ro.


Dette er i sig selv ødselt, men det har ydermere den ulempe, at medarbejdere, der har for lidt at bestille, vil arbejde for sig selv. Når den næste krise kommer, er de ikke mere til rådighed og tvinger os derved til at ansætte mere personale og gentage processen.


Den bedste løsning er at finde midlertidigt personale, der skal klare det midlertidige arbejde og klare sig uden dem, når arbejdet er udført.


Kan man fine de midlertidige folk? Selvfølgelig kan man det. Det vil dreje sig om pensionister, faste medarbejderes hustruer, universitetsstuderende på ferie og nogle mennesker, som hellere vil have midlertidigt arbejde end fast.

Der må være en organisation, der skaffer midlertidig hjælp, og den skal være effektiv. Hvis den ikke eksisterer, er det på tide den oprettes.


Den 6. regel:

“Begræns mest muligt det personale, der udelukkende udfører kontorarbejde”.


I bureaukratier er det en almindelig fejl, at der er for få ansvarlige embedsmænd og for mange kontorister, der arkiverer. De steder, hvor denne fejl er udbredt, vil administrationens pyramider antage en stejl form med mange mennesker

i bureaukratiets lag mellem bunden og toppen. En fladere pyramide må foretrækkes, hvor der er færre lag og forslag og ansøgninger når hurtigere frem til én, der kan sige “ja” eller “nej”.


Råd til Hartling

I “Parkinsons lov” – en bestseller verden over – hedder det bl.a.:

Det er let at samle fem medlemmer, og når de er samlet, kan de handle kompetent, diskret og hurtigt. Af disse oprindelige fem medlemmer har de fire gerne kendskab til henholdsvis: Finanser, udenrigspolitik, forsvar og retsvæsen. Den femte, der ikke har fået sat sig ind i nogen af disse specialer, bliver i reglen formand eller statsminister.


Under sit Danmarksbesøg gav Parkinson statsminister Hartling (V) følgende gode råd: – Skær budgettet i de offentlige administrationsgrene fem procent ned hvert år. Bliv ved til udgifterne er faldet 25 %. Det tager ikke fem år, men kun et par, fordi der er en selvforstærkende virkning.


– Overskrider en administrationsgren sine rammer, skal man lade de højestlønnede embedsmænd betale overskridelsen.

– Når udgifterne er reduceret med 25 %, skal man overveje, om udviklingen bør fortsætte. Dette er ikke blot vejen til begrænsning. Det er den eneste vej, sagde Parkinson til vor statsminister ifølge B.T.

C. Northcote Parkinson

Må citeres med fuld kildeangivelse:

Fremskridt nr. 15 / 2. årgang / 13. september 1974

Reklamer
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. 3. juli 2013 kl. 06:45
  2. 9. juli 2013 kl. 04:23
Der er lukket for kommentarer.
%d bloggers like this: