Forside > Skat og afgifter, Uncategorized, Velfærdsstaten > Hvis man vil købe for 4.000,- kr. må man først tjene 28.000,- kr

Hvis man vil købe for 4.000,- kr. må man først tjene 28.000,- kr

26. juli 2008

Hvis man vil købe for 4.000,- kr. må man først tjene 28.000,- kr.

Nutidens skatteborger tvinges tilbage til Gør-Det-Selv-niveauet.

Skattetrykket har ført os 50-75 år tilbage til den tid, da man gjorde tingene selv, vaskede, syltede, bryggede, dyrkede have, og i det hele taget levede i den lykkelige tilværelse, da det kunne betale sig at bestille noget.

Med andre ord det stolte fremskridt, velfærdssamfundet, alle de mange goder, som vore bedsteforældre ikke kendte: Biler, Vaskemaskiner, køleskabe, frysebokse, elektriske komfurer, fjernsyn og radio og tusinde andre tekniske vidundere, de betales i dag med et skattetryk, der for den jævne borger svinger omkring 50% af den samlede indtægt plus 15% moms af næsten alting og et varierende tal for “andre afgifter“, alt afhængigt af, hvad man ryger, drikker og kører op, hvis man da ikke er så fræk at man spiser ispinde og chokolade eller endog anvender elektriske pærer og grammofonplader.

Hvis en familie har en almindelig vogn og bruger den af og til (og ikke kan skrive af på den til erhvervsformål), koster den ca. 8.5000,- om året. Hvis mand og kone ryger 20 cigaretter tilsammen om dagen, koster det godt 3.500,- afhængigt af mærket. Drikker man to pilsnere og to sodavand om dagen, bliver det ca. 2.000,- kr. Det bliver sammenlagt en udgift på 14.000 kr. For at betale dette skal familien tjene det dobbelte – altså 28.000 kr. Heraf tager staten yderligere afgifter og moms til et beløb af 10.000,- kr. Med en slidsom bjerget indtægt på kr. 28.000 erhverver man sig altså såkaldte luksusgoder for kr. 4.000,- netto

Skattetrykket betyder, at der i dag er store besparelser at hente på alt, hvad man kan fremstille selv – ikke blot øl og vin -, men den fingernemme, der kan klare reparationer og hende med de grønne fingre, der kan dyrke urter og blomster -, de er guld værd i familien, fordi de skaber reelle værdier – nettoværdier – renset for avance til handlende og håndværkeren, renset for moms og andre afgifter og først og fremmest renset for den firdobling af værdien, som den almindelige kildeskat i gennemsnit medvirker til.

Dette er bagsiden af den teknologiske medalje, eller skal vi sige teknokratiske (planlægning og styring af samfundet, red.). Det fuldgyldige bevis for at vi som troldmandens lærling fik tingene til at danse, men de dansede fra os. Økonomerne var ikke så dygtige som teknikerne, og nu står vi begge parter i en situation, hvor de må erkende, at vel var fremskridtet skønt, men vi var ikke voksne nok til at administrere det.

Vi er bragt tilbage til bønders og håndværkeres Gør-Det-Selv-samfund. Nu kan hænders arbejde i egen bedrift igen betale sig. Og det er måske ikke så galt.

Men for produktiviteten, effektiviteten, eksporten, nationalindkomsten og den tomme statskasse er det mildest talt ad helvede til.

M. Jørgensen

Må citeres med fuld kildeangivelse:

Fremskridt nr. 14 / årgang / 30. august 1974

Reklamer
%d bloggers like this: